Zoeken

logo flevonautica 1575x214 

stuur ons een e mail

  Onderhoud

Ultramar bootkappen 1Bootkap laten reinigen? Schimmel, algen en weerplekken. Een steeds groter probleem. Hieronder legt Pieter Visser eigenaar van Ultramar uit wat u zelf kunt doen aan dit probleem en wat zij voor u kunnen betekenen.

Nieuwe kap

Pieter: "U denkt waarschijnlijk dat het doek van uw bootkap prima beschermd is. De fabrikant heeft het tenslotte toch behandeld met een beschermende coating? Dat klopt.  Die doekfabrikant heeft alleen 1 belangrijk probleem. De milieuregels worden steeds strenger. Daardoor mag hij minder chemicaliën gebruiken. Veel minder zelfs. En juist die chemicaliën moeten er voor zorgen dat het doek een goede bescherming heeft tegen schimmels, algen en vuil. Het doek van nu is dus veel kwetsbaarder dan het doek van vroeger!"

UV straling

Pieter: "Ik vertelde al dat het voor de doekfabrikant steeds moeilijker is om het doek goed te beschermen. Maar er is nog een belangrijke reden dat uw bootkap zo snel vuil kan worden. UV straling tast de beschermende coating aan. En dat kan heel snel gaan! Als eigenaar van Ultramar heb ik veel doeksoorten laten testen. Dat ging dan als volgt:

  • 1. We kochten een nieuw stuk bootkapdoek.
  • 2. We testen de bescherming tegen schimmel, vuil, olie, water.
  • 3. Dit nieuwe bootkapdoek werd in een speciale UV bak gelegd.
  • 4. 24 uur per dag kwam er UV straling op het doek.
  • 5. De sterkte was te vergelijken met straling rond de Middellandse Zee.
  • 6. Het doek werd weer getest om te zien hoe de bescherming nu was.

In de meeste gevallen was het doek na gemiddeld 48 uur totaal niet meer beschermd tegen vuil, olie, schimmel en water! En dat waren niet de minste doeksoorten. Is uw bootkap net nieuw en begint hij al vuil te worden? Ziet u al groene aanslag? Dan weet u nu hoe dat komt!"

Vuil trekt vuil aan

"Nog een belangrijke reden om het doek van uw bootkap zo snel mogelijk schoon te maken en te beschermen. Vuil trekt vuil aan. Neem nu groene aanslag. Die bekende aanslag van algen en mossen. Zit er groene aanslag op uw kap? Dan kan vuil zich juist gemakkelijk hechten aan die groene aanslag. Het stapelt zich als het ware op. Die groene aanslag zal uiteindelijk steeds lastiger te verwijderen zijn. Omdat het een combinatie wordt van groene aanslag, vuil, schimmels. Vuil en groene aanslag houden ook gemakkelijk vocht vast. En laat nu vocht weer de perfecte voedingsbodem zijn voor het groeien van schimmels. Verwijder vuil dus zo snel mogelijk."

Gebruik geen groene zeep of ander standaard middel

"Ik snap dat het lastig is. Er zijn zoveel tips te lezen over het reinigen en onderhoud van een bootkap. Wat moet je nu wel en niet geloven. ‘’Reinig uw cabriokap gewoon met vloeibare groene zeep. Dat is veilig’’ zegt de zeilmaker. Dit is een tip uit de tijd van grootmoeder. Grootmoeders hebben het vaak bij het rechte eind, maar nu echter niet. Groene zeep zal het doek niet verkleuren, maar het heeft alleen wel een groot nadeel. Het laat een soort vettig laagje achter. Hoe goed u het doek ook spoelt, er blijven resten groene zeep achter in het doek. Dat kunt u goed voelen aan uw handen. Als u groene zeep gebruikt heeft en u spoelt daarna uw handen, dan blijven ze vettig aanvoelen. En juist dat vettige laagje wilt u niet op uw bootkap hebben. Die achtergebleven resten groene zeep zijn de perfecte voedingsbodem voor schimmels, algen en mossen. Het komt dus vaak voor dat een cabriodak juist sneller groen en vuil wordt na het reinigen met groene zeep. Nog een nadeel! Het vettige laagje zorgt ervoor dat het doek veel lastiger te impregneren is. Het impregneermiddel botst als het ware met dat vettige laagje."

Schoonmaakmiddelen en impregneermiddelen hebben we te koop in onze shop bij FlevoNautica.
U kunt voor het professioneel reinigen contact opnemen met Ultramar. 

Voor meer uitgebereidere informatie en tips kunt u terecht bij Ultramar. Op de website van Ultramar kunt u alle bijzonderheden met uitleg over mogelijkheden en producten lezen. 

 

Populair en meest bekeken

Zoeken

Suzuki