Zoeken

logo plus hiswa plus suzuki vacature met pijl

Service

Waar is registratie van een snelle motorboot verplicht? *
Op bijna alle openbare wateren in Nederland die voor de scheepvaart open staan, mag u varen met een snelle motorboot, onder voorwaarde dat dit vaartuig is geregistreerd bij de RDW.
Deze registratie is verplicht op vrijwel alle binnenwateren. Voor de Eems/Dollard, de Westerschelde, het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Grens-Maas is deze verplichting niet in het daar geldende scheepvaartreglement opgenomen, maar kan een registratieplicht gelden op grond van een plaatselijke verordening. Geadviseerd wordt ook bij het varen op die wateren uw boot te laten registreren.

Hoe is de regelgeving met begrenzen?

Bij navraag bij de Hiswa komen we tot de volgende conclusie. Er is in Nederland geen erkend certificaat voor het begrenzen van een buitenboordmotor. De controle hierop is door te kijken of de boot inderdaad niet harder kan dan 20 kilometer per uur. Het gaat er dus om: kan de boot harder dan 20 km per uur en doet de boot dat ook? Dan is vaarbewijs en registratie als snelle boot nodig.
De Politie verwoordt het letterlijk: als wij een boot harder zien varen dan 20 km/uur kan je beweren wat je wilt, dan is het een snelle motorboot. Als de boot goed begrenst is en dus ook niet harder kan dan 20 km/uur dan is het minder een probleem en is registratie en vaarbewijs niet nodig. Daar is geen certificaat voor nodig. Echter er is geen wettelijke regel  hier over vastgelegd en kan door een individuele agent anders worden geinterpreteert. 

Wat mogelijk minstens zo belangrijk is, is wat vindt uw verzekering ervan? Dekken zij een boot die begrenst is en schade vaart?

Wil je meer weten of onze boten in combinatie met de motoren en de snelheid, kom langs om dit te bekijken en bespreken. bekijk onze boten1 

BELANGRIJK

Het registratiebewijs moet tijdens het varen met de snelle motorboot aan boord aanwezig zijn.
Voeren van het registratieteken
Op het registratiebewijs van uw motorboot staat een registratieteken vermeld. U bent verplicht dit registratieteken aan beide kanten van de snelle motorboot midscheeps of aan de boeg aan te brengen. Aan deze bevestiging zijn enkele voorwaarden verbonden:

• Duurzaam en goed zichtbaar
• In een kleur die sterk afwijkt van de ondergrond
• Letters en cijfers van tenminste 150 mm hoog, 100 mm breed en met een stamdikte van tenminste 20 mm.
• Bij waterscooters mogen deze afmetingen afwijken: Minimaal 100 mm hoog, 60 mm breed en 15 mm stamdikte.

Registratie snelle motorboot particulier, eenvoudig vanuit je huis te regelen met DigiD

Klik hier voor een verwijzing over het registreren van een snelle motorboot naar de website van de RDW. 
RDW

Via onderstaande link wordt u doorverwezen naar de website van de RDW, voor meest recente informatie klik hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Bovenstaande informatie is puur informatief en is geldig op datum van plaatsing op de website. Flevonautica kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor wijzigingen daarna gedaan door derden.

Deze wil je niet missen

Zoeken

Suzuki