Zoeken

logo plus hiswa plus suzuki vacature met pijl

Service

In deze rubriek vindt u de veel gestelde vragen met antwoorden. Heeft u zelf een vraag of een oplossing voor een probleem waarvan u vindt dat dit anderen kan helpen...laat het ons weten.

De "ramen"van kunstof van mijn buiskap lijken wat te verkleuren, wat kan ik hier aan doen?

Veel mensen gebruiken glasex of eigen merk middelen om de kunstof ramen van een buiskap schoon te maken. Echter dit middel is niet geschikt daarvoor en kan het plastic aantasten. Tips om dit met water en een neutraal schoonmaakmiddel schoon te maken.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

In Nederland geldt een Klein Vaarbewijsplicht voor:

pleziervaartuigen vanaf 15 meter, en/of
motorboten kleiner dan 15 meter die sneller kunnen varen dan 20 km per uur

Welk Vaarbewijs heb ik nodig?

Klein Vaarbewijs I
Voor het varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Klein Vaarbewijs II
Voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard.

Is een reddingsvest verplicht?

nemo0Voor de langzame pleziervaart geldt er geen verlichting tot het dragen van een zwemvest of het hebben van een railing. Bij voorkeur is er voor elke opvarende een reddingsvest aan boord.
Op snelle mototboten is het VERPLICHT om voor elke opvarene een reddingsvest aan boord te hebben. Een stuurman op een speedboot die staande stuurt moet het reddingsvest ook verplicht aan hebben.
Een vaststofvest moet tot 10 jaar na de productiedatum in orde zijn. U kunt dit zelf aan de buitenkant controleren. Een opblaasbaarvest dient elke 2 jaar gecontroleerd te worden. Voor extra zekerheid kunt u dit door een specialist van een keuringsstation laten doen.

Wat is de minumum leeftijd om een boot te besturen?

Onder de 12 jaar is het verboden om een gemotoriseerd schip te besturen. Het is wel toegestaan om met een vaartuig van maximaal 7 meter lengte te zeilen, kanoën, roeien of te waterfietsen.
In het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) gebied, dat op bijna alle Nederlandse wateren geldt, mag vanaf 12 jaar met een open boot van maximaal 7 meter lengte gevaren worden die vol gas niet harder dan 13 km per uur kan. Dat is bijvoorbeeld een rubberboot met maximaal 3 pk.
In het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) gebied, zoals op de Boven - Rijn, Waal, Pannerdensch Kanaal, Neder - Rijn zijn ze strenger. Hier mag pas vanaf 16 jaar met een open boot tot 7 meter, die niet harder kan dan 13 km/uur, gevaren worden.

Voor een open motorboot die harder kan dan 13 km/uur, maar niet harder dan 20 km/uur is de minimum leeftijd overal 16 jaar.

Voor het sturen van een zeilschip met een lengte van 7 meter of meer geldt overal een minimum leeftijd van 16 jaar. Een zeilschip is een schip dat uitsluitend door middel van zijn zeilen wordt voorbewogen. Zodra het ook een motor gebruikt valt het onder een motorschip.

Voor het varen met motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km/uur is een vaarbewijs verplicht en is de minimum leeftijd 18 jaar. Onder snelle motorboten vallen ook waterscooters.

Beveiliging tegen diefstalDocklock 2

Het is aan te raden uw boot en uw buitenboordmotor met SCM goedgekeurd slot te beveiligen. Vergeet daarbij ook niet uw trailer te beveiligen. De verzekeraars vragen om deze SCM goedkeuring. Daarnaast hebben veel verzekeraars per 1 januari de eisen aangepast en vragen ook om een gecertificeerd Tracking & Tracing systeem volgens de norm EBV01, categorie 3.
Wat u verder kunt doen:

  • laat geen voorwerpen in het gezichtsveld liggen
  • maak foto's van uw boot, sloten, aanhanger en rest van de uitrusting
  • noteer alle nummers van uw boot en eventuele apparatuur en bewaar deze in uw huis.
  • sluit uw boot altijd af
  • maak in een vreemde haven altijd kennis met de havenmeester en uw buren.

Waterskiën en wakeboarden

Alleen mogelijk op de daarvoor aangegeven plaatsen.let erop dat er altijd een persoon op de uitkijk moet zijn van minimaal 15 jaar oud. De persoon aan het roer moet een vaarbewijs bezitten.

Wat is wakeboarden?

Wakeboarden is een andere vorm van waterskiën,
Foto2 Oorspronkelijk is het wakeboarden ontstaan uit het snowboarden, net als het snowboarden is voortgekomen uit het golfsurfen.
Door de technieken van het snowboarden en het golfsurfen met elkaar te combineren werd uiteindelijk het wakeboard zoals we dat nu kennen ontwikkeld.
Wake betekent hekgolf. Wakeboarden is dus boarden (en springen) waarbij gebruik wordt gemaakt van de hekgolf.
Door de wake krijg je een lift en kan je loskomen van het water, de zogenaamde "airs"!
Als je eenmaal een beetje stabiliteit hebt gevonden op je board kan je aan tricks beginnen,

Wat is een wakeboard, hoe ziet het er uit?

skieEen wakeboard lijkt wel een beetje op een snowboard, maar in werkelijkheid zijn er toch veel grote verschillen. Het wakeboard is stijf en niet erg buigzaam. Ook is een wakeboard in het midden breder dan aan de uiteinden,bij een snowboard is dit juist andersom. Onder een wakeboard zitten vinnen voor grip op het water. Wakeboards zijn er in verschillende type, de zogenaamde "rockertype" "rocker" is de kromming in een wakeboard die zich bevind tussen de uiteinden van het board. De "rocker" heeft een grote invloed op het moment van afzet op het hoogste punt van de hekgolf. Dit noemt men "pop of the wake".
"rocker" is net als tiquilla, meer is zeker niet altijd beter!

Rocker types.

3-stage De 3-stage rocker is een abrubte kromming inde uiteinden van het board en vertraagt licht de snelheid wanneer het board de hekgolf raakt. Hierdoor zal de boarder meer hoogte krijgen. Dit type board is dan ook ontworpen voor rijders die houden van een explosieve "pop of the wake".
Continuous, een continuous rocker heeft een constante kromming in het board die er voor zorgt dat de rider een meer voorspelbare en contante lift behoud tijdens de afzet op de hekgolf. dit rockertype kenmerkt zich door zachtheid, snelheid en voorspelbaarheid.

Dit zijn de 2 basis type rockers, natuurlijk zijn hierop ook weer combinaties en diverse variaties van in de handel.

Deze wil je niet missen

Zoeken

Suzuki