Bezoekadres

Marinaweg 14, 1361 AC Almere

52°20'30.7"N, 5°07'59.4"E

Neem direct contact op

+31(0)36 53 68 555

Direct een afspraak

Afspraak inplannen

4.5

Gebaseerd op 92 beoordelingen

Vaar zonder vaarbewijs: Begrens je buitenboordmotor!

Vaar zonder vaarbewijs: Begrens je buitenboordmotor!

Geen vaarbewijs, maar wel een stoere boot die je graag wilt gebruiken? Laat je buitenboordmotor begrenzen en vaar met een gerust hart!

Hoe werkt het?

In Nederland mag je zonder vaarbewijs varen met een boot die niet sneller kan dan 20 km/uur. Door je (buitenboord) motor te laten begrenzen, zorg je ervoor dat je boot deze snelheidslimiet nooit overschrijdt.

Is begrenzen wettelijk toegestaan?

Wij leggen het hier aan je uit. Nadat we bij de Hiswa geïnformeerd hebben, komen we tot de volgende conclusie. Er is in Nederland geen erkend certificaat voor het begrenzen van een buitenboordmotor. De controle hierop is, door te meten. Zolang de boot inderdaad niet harder kan dan 20 kilometer per uur is het geen probleem. Kan je boot harder dan 20 km/uur? Dan is vaarbewijs en registratie als snelle motorboot verplicht.

De Politie verwoordt het letterlijk: als wij een boot harder zien varen dan 20 km/uur, kan je beweren wat je wilt, dan is het een snelle motorboot. Indien de boot goed begrenst is en dus ook niet harder kan dan 20 km/uur dan, is het minder een probleem en is registratie en vaarbewijs niet nodig. Daar is geen certificaat voor nodig. Echter er is geen wettelijke regel  hier over vastgelegd en kan door een individuele agent anders worden geïnterpreteerd. 

Verzekering en begrenzen

Wat mogelijk minstens zo belangrijk is, is wat vindt de bootverzekering ervan? Dekken zij een boot die begrenst is en schade vaart? Het is goed om dit te overleggen. Mag je het zelf doen of door een bedrijf?

Waar is registratie van een snelle motorboot verplicht? *

Op bijna alle openbare wateren in Nederland die voor de scheepvaart open staan, mag je varen met een snelle motorboot, onder voorwaarde dat dit vaartuig is geregistreerd bij de RDW.
Deze registratie is verplicht op vrijwel alle binnenwateren. Voor de Eems/Dollard, de Westerschelde, het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Grens-Maas is deze verplichting niet in het daar geldende scheepvaartreglement opgenomen, maar kan een registratieplicht gelden op grond van een plaatselijke verordening. Geadviseerd wordt ook bij het varen op die wateren uw boot te laten registreren

Wil je meer weten over onze boten in combinatie met de motoren en de snelheid, kom langs om dit te bekijken en bespreken.  Wij kunnen je goed uitleggen welke boot met welke motor sneller als 20 km/uur vaart. We kunnen je ook advies geven of het begrenzen voor je uitvoeren.

Belangrijke informatie met betrekking tot registratiebewijs

Het registratiebewijs moet tijdens het varen met de snelle motorboot aan boord aanwezig zijn. Je moet het ten alle tijden kunnen laten zien. Belangrijk is het dan ook het pasje bij je te hebben.

Het voeren van het registratiekenteken

Het registratiebewijs van uw motorboot vermeldt een registratieteken. Waarbij u verplicht bent dit registratieteken aan beide kanten van de snelle motorboot midscheeps of aan de boeg aan te brengen. Aan deze bevestiging zijn de volgende voorwaarden ook verbonden:

  • Duurzaam en goed zichtbaar
  • In een kleur die sterk afwijkt van de ondergrond
  • Letters en cijfers: tenminste 150 mm hoog, 100 mm breed en een stamdikte van tenminste 20 mm
  • Bij waterscooters mogen deze afmetingen afwijken: Mits minimaal 100 mm hoog, 60 mm breed en 15 mm stamdikte

Registratie snelle motorboot particulier, eenvoudig vanuit je huis te regelen met DigiD

Hoe kan je, je boot registreren? Hieronder vind je de link naar de RDW voor het registeren van een snelle motorboot naar de website van de RDW. Online waardoor snel en eenvoudig te regelen.

Disclaimer: Bovenstaande informatie is actueel op de datum van publicatie op deze website. Flevonautica kan niet verantwoordelijk worden gesteld, voor wijzigingen die later worden doorgevoerd door derden.